Chronisch pijn

Chronische pijn is pijn welke langer dan 6 maanden aanhoud, zonder duidelijke oorzaak.

Behandeling van chronisch pijn.

We spreken van chronisch pijn wanneer een pijnklacht langer dan 6 maanden bestaat. Dit kan ontstaan nadat een blessure is genezen, of als de oorzaak een chronische aard heeft. De pijn werkte in het begin als waarschuwing, maar nu blijft de pijn aanwezig zonder dat dit nodig is.

Onze aanpak kan bestaan uit een combinatie van:

  • Acceptance and Commitment Therapy (ACT)
  • Motivational Interviewing (MI)
  • Relaxatietechnieken (RT)

Doel van behandeling bij chronisch pijn.

Het doel van fysiotherapie gericht op chronisch pijn is het leren omgaan met de invloeden daarvan op het dagelijks leven.

Doormiddel van de behandelingen proberen we de invloed van pijn op uw leven, gevoel en denken te verbeteren. Door langdurige pijn wordt het lijf hier gevoeliger voor, worden de hersenen meer geactiveerd en kan de pijn zelfs verergeren en uitbreiden. De behandeling zal dan ook vooral bestaan uit gedrag georiënteerde interventies.

Onze behandelingen:

Verwijzing van arts nodig?

Je kunt meteen contact opnemen ons. Alleen in sommige gevallen is er een verwijzing nodig. Bijvoorbeeld als u naar een fysiotherapeut gaat voor een chronische aandoening. Bij twijfel kunt u ons gewoon even bellen.

TENS-apparaatTENS (‘Transcutane Electro Neuro Stimulatie’)

Binnen onze praktijk Fysioshockwave wordt er regelmatig gebruik gemaakt van het zogenaamde TENS, ook wel ‘Transcutane Electro Neuro Stimulatie’ genoemd. TENS is een klein apparaatje dat kleine, elektrische signalen afgeeft via de huid naar de zenuwen. Het klinkt wellicht als een heftige behandeling, maar het voelt slechts als kriebels of lichte prikkels. De behandeling is niet schadelijk, niet pijnlijk en heeft geen verdere bijwerkingen.  

Inmiddels is wetenschappelijk bewezen dat het TENS-apparaat pijn verlicht en uiteraard hebben wij dit ook meermaals in de praktijk ervaren. Het is een goede manier om pijn te bestrijden, echter is het wel zo dat de oorzaak van de pijn hiermee niet zal verdwijnen. Voor patiënten die al langere tijd met pijn rondlopen kan het in ieder geval zorgen voor verlichting! Na uitvoerig onderzoek zullen wij bepalen of het gebruik van TENS wellicht een behandelmethode voor onze patiënt is. Wanneer mensen minder pijn hebben kan er vrijer worden bewegen. Het vrijer bewegen kan er voor zorgen dat mensen anders met hun klachten om gaan. 

Voordelen TENS-behandeling 

TENS is zoals hierboven beschreven een manier om pijn te bestrijden. Het voordeel van dit apparaat is dat het ook thuis gebruikt kan worden. Het TENS apparaat is een klein apparaat waar twee of vier lange kabeltjes worden verbonden aan elektroden. De elektroden worden op de huid geplakt, waarbij er een elektrische stroompje wordt afgegeven. Wij vinden het belangrijk om te vermelden dat het niet gezien hoeft te worden als een 'wondermiddel'. Toch is het zo dat wanneer mensen minder pijn ervaren er daadwerkelijk vrijer bewogen kan worden. Het vrijer bewegen kan er voor zorgen dat mensen anders met hun klachten om gaan. Wanneer patiënten anders met hun klachten omgaan kan dit effect hebben op het herstel.

Meenemen naar huis 

Wanneer er wordt besloten dat het TENS-apparaat mee naar huis genomen kan worden, zullen wij uiteraard een uitgebreide uitleg geven hoe deze gebruikt dient te worden. Hierbij zullen wij onze patiënt duidelijk maken hoe lang en hoe vaak het apparaat gebruikt mag worden. Bij het gebruik van het apparaat merken patiënten in eerste instantie tijdens de behandeling een effect op de pijn. Uit ervaringen  van onze patiënten hebben wij echter kunnen concluderen dat er ook een pijnstillend effect kan optreden na afloop van de behandeling. Dit is uiteraard het effect dat wij voor ogen hebben!  

Heb je na het lezen van bovenstaande informatie nog vragen en/of opmerkingen neem dan gerust contact met ons op. 

Hoeveel fysiotherapie behandelingen heb ik?
Dit is afhankelijk van uw polis, informeer bij uw zorgverzekeraar waar je recht op hebt en wat daarvan al gebruikt is.
Een geldig identiteitsbewijs, 2 handdoeken en eventueel je verwijzing. Daarnaast helpt het ons om te kijken op hoeveel fysiotherapiebehandelingen er nog in je pakket zitten.