Hielspoor

 HielspoorPijn onder je hiel? De kans bestaat dat je hielspoor hebt! Hielspoor is de meest voorkomende oorzaak van hielpijn. Alvast een goedbedoeld advies: Kijk of je de hiel minder kunt belasten.  

Onder de voet loopt een zogenaamde ‘peesplaat’. Deze peesplaat verbindt de hiel met de bal van de voet en zorgt hierbij voor stabiliteit en het buigen van de tenen. Wanneer deze peesplaat ontstoken is dan noemen we dit ‘fasciitis plantaris’, ook wel hielspoor. Door verschillende oorzaken zoals bijvoorbeeld overbelasting kan er teveel spanning komen te staan bij de aanhechting van het hielbot.  Op de plek van de aanhechting kan er verkalking op het bot komen staan. Deze verkalking is het datgene dat hielspoor genoemd wordt. Het komt ook regelmatig voor dat mensen een hielspoor hebben, maar hier verder geen last van ondervinden. Wanneer er een ontsteking plaatsvindt rondom deze verkalking dan ervaren mensen de klachten. 

Oorzaken hielspoor 

De peesplaat is een pees die erg veel krachten gedurende de dag moet opvangen. Als je kijkt naar onze voeten brengen ze ons vaak op de plekken waar we willen zijn. Ons hele lichaam wordt gedragen door dit kleine onderdeel van het lichaam. Je kunt het eigenlijk zien als het fundament van je lichaam! Wanneer je het op deze manier bekijkt klinkt het wellicht al logischer dat er een ontsteking kan ontstaan als de spanning op de voeten te groot wordt. Overbelasting en overpronatie (het naar binnen doorzakken van de enkel) zijn de belangrijkste oorzaken van het ontstaan van hielspoor. Andere oorzaken voor het ontstaan van hielspoor kunnen bijvoorbeeld het hebben van overgewicht, het dragen van ‘slechte’ schoenen of de leeftijd zijn. 

Hielspoor symptomen 

De belangrijkste symptomen zijn pijn en stijfheid onder de hiel bij lang staan en lopen. In de ochtend bij het opstaan is de pijn en stijfheid vaak het heftigst en wordt vaak minder na de eerste stappen. Lang staan en lopen kan op den duur niet meer pijnvrij, waardoor het activiteiten zoals sporten of het werk kan belemmeren. De meeste mensen die hielspoor klachten hebben, die hebben dit aan één kant. Toch kan het ook aan beide voeten tegelijk plaatsvinden.  

Behandeling van hielspoor 

Hielspoor kan vaak goed behandeld worden. Uiteraard zal er eerst worden gekeken naar de oorzaak van het ontstaan van de klachten. Wanneer de oorzaak is ontdekt kan er worden gekeken naar het oplossen van de klachten. Bij ons in de praktijk werken er specialisten die veelvuldig bezig zijn met de behandeling van hielklachten. Wij maken gebruik van shockwave therapie waarbij er altijd wordt gelet op de huidige situatie van de patiënt. Naast shockwave therapie gaan wij aan de slag met oefentherapie en zullen wij adviezen geven over de belasting van de hiel. Nogmaals; rust is ook een belangrijke factor in het herstel van hielspoorklachten. 

Heb jij het gevoel dat je last hebt van hielspoor? Neem dan gerust even contact met ons op! Hoe langer je ermee rond blijft rondlopen, hoe moeilijker het zal worden om hiervan af te komen. Daarnaast is het goed om te beseffen dat het niet realistisch is om ‘in 1 dag van je hielspoor af’ te komen. Het is belangrijk dat de hiel de tijd krijgt om te herstellen.