Motivational interviewing

Motivatie

Het stellen van vragen, luisteren naar het verhaal van de patiënt, uitleggen van zaken, coachen , motiveren en het maken van beslissingen. Allemaal zaken die een fysiotherapeut dagelijks doet met zijn patiënten. Communicatie kan dan ook worden gezien als een cruciaal onderdeel van een behandeling! Iedere patiënt, ieder mens is anders. Wij geloven er dan ook in dat iedere patiënt een unieke aanpak verdiend. Regelmatig komt het voor dat patiënten niet thuis de oefeningen uitvoeren. De patiënt begrijpt de aanpak en de eventuele gevolgen, maar maakt toch de keuze voor het belemmerende gedrag. Echter begrijpen wij dat gedragsverandering moeilijk kan zijn. Door gebruik te maken van motivational interviewing zullen wij proberen om onze patiënten effectiever te motiveren.  

Wat is motivational interviewing? 

Motivational interviewing is een bewezen werkende methodiek die inzicht en handvatten geven aan bijvoorbeeld de fysiotherapeut om de motivatie van patiënten te vergroten. Er worden meer resultaten geboekt bij gedragsverandering. Het vergroten van de motivatie is belangrijk omdat het een indicatie kan geven over toekomstig gedrag. Hoe meer intrinsieke motivatie (motivatie die vanuit jezelf komt), hoe beter je je gedrag kunt veranderen.   

Hoe passen wij motivational interviewing toe in de praktijk? 

Na het behalen van het diploma fysiotherapie hebben onze werkzame fysiotherapeuten diverse cursussen en trainingen gevolgd met betrekking tot motivational interviewing. Door middel van deze trainingen verwachten wij dat we je zo goed mogelijk kunnen helpen, onder andere door het toepassen van motivational interviewing. Binnen onze praktijk zullen wij er alles aan doen om jou te helpen om intrinsiek gemotiveerd te raken. Wij hebben begrip voor jouw situatie en zullen je helpen ontdekken welke voordelen het gewenste gedrag kan hebben. Ervaringen, verwachtingen en gewoonten kunnen worden veranderd. Stap voor stap zullen wij kijken naar wat er lukt. Waar mogelijk zetten we de volgende stap, allemaal onder begeleiding van een ervaren fysiotherapeuten. Wij willen er alles aan doen om onze patiënten weer zoveel mogelijk zonder pijn te laten bewegen!