Wat is shockwave therapie?

Zoals in de naam van onze praktijk al valt te lezen maken wij gebruik van zogenaamde ‘shockwave therapie’. Een logische vraag die gesteld kan worden:

Wat is shockwave therapie nou eigenlijk en wanneer wordt dit ingezet?

Bij shockwave therapie worden door middel van krachtige schokgolven pijnlijke plekken, zoals pezen, gewrichten en spieren in het lichaam behandeld. Er wordt gebruik gemaakt van een speciaal apparaat die de schokgolven over brengt via een behandelkop.

Onze ervaring in de praktijk is dat patiënten het als ‘niet prettig’ kunnen ervaren, maar dat het effect na afloop van de behandelingen over het algemeen zeer positief is. Je lichaam is bijzonder. Het heeft een zelf herstellend vermogen. Door de shockwave therapie stimuleert de zelfhelende werking van het lichaam. Door het toedienen van de schokgolven word de stofwisseling gestimuleerd en de bloedcirculatie verbeterd. Shockwave biedt een goede aanvulling op een fysiotherapiebehandeling. Mede hierdoor kunnen wij alles op alles zetten om onze patiënten weer pijnvrij te kunnen laten bewegen.

Wij richten ons in de praktijk op pijndemping en zogenaamde ‘regeneratie’. De eerste stap is het verminderen van de pijn. Hierbij houden we rekening met de pijngrens van de patiënt. Uiteraard gaat alles in overleg en wordt de patiënt meegenomen in het proces. Zodra de pijn verminderd is zult u merken dat je vrijer kunt bewegen. Het makkelijker bewegen zal er voor zorgen dat het herstelproces gemakkelijker kan verlopen.

Als de locatie is onderzocht en de locatie duidelijk is, wordt er op het lichaamsdeel een speciale gel aangebracht. Deze gel zorgt ervoor dat de geluidsgolven beter overgebracht worden. Zodra de gel erop gesmeerd is kan de behandeling met het shockwave apparaat beginnen.

Kosten shockwave behandeling

Shockwave therapie is onderdeel van een normale fysiotherapie behandeling. Een afspraak bij een van onze therapeuten waar shockwave wordt gebruikt zal niet zorgen voor extra kosten. Uiteraard is het wel van belang dat er gekeken wordt naar de kosten die gemaakt moeten worden voor een aanvullende verzekering. Wij zijn tegenwoordig ook niet meer bij alle zorgverzekeraars aangesloten. Bekijk dus voorafgaand goed of een behandeling bij ons in de praktijk valt onder jouw verzekering.

Nadelen shockwave therapie

Het grootste nadeel van shockwave therapie is dat de behandeling door de patiënten vaak als pijnlijk wordt ervaren. Na afloop van de behandeling kan de huid rood worden en kan er een tijdelijke zwelling plaats vinden. Op de dag zelf zou de locatie die behandeld is nog wat verdoofd aan kunnen voelen. Echter zijn dit voornamelijk korte termijn gevolgen van een behandeling. Op de lange termijn is shockwave therapie een bewezen effectieve behandelmethode voor specifieke klachten zoals bijvoorbeeld een pees plaats ontsteking. De fysiotherapeut zal tijdens de behandelingen veranderen van frequentie en intensiteit. Zoals hierboven beschreven kan de behandeling pijn doen. Onze fysiotherapeuten zullen tijdens de behandelingen altijd rekening houden met de pijn die de patiënt ervaart.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Wanneer er wordt gekozen om te beginnen met shockwave therapie dan zullen er gemiddeld 5 behandelingen volgen. Door specialisaties bij ons in de praktijk zal er aan het begin van het shockwave traject altijd een echo gemaakt worden. De echo wordt gemaakt door een daarvoor opgeleide echografist en kan laten zien hoe de kwaliteit van het weefsel er op dat moment uitziet. Na de 5 behandelingen zal er een nieuwe echo gemaakt worden. Aan de hand van de oude en nieuwe echo kan worden geëvalueerd.

Over het algemeen wordt er na iedere behandeling ongeveer een week rust geadviseerd voordat er een nieuwe behandeling zal plaats vinden. Wanneer er na 5 behandelingen nog onvoldoende resultaat geboekt is zal er gekeken worden naar een eventuele verlenging van 3 behandelingen. Wees je dus bewust van een traject van een aantal weken. Mocht je nog vragen hebben neem dan gerust contact met ons op!