Stress

We leven in een tijd waar er in korte periodes een hoop veranderd. Boodschappen, energiekosten en huurprijzen die rijzen de pan uit. Het hebben van een hoge werkdruk is momenteel eerder de norm dan een uitzondering. Verschillende ziektes als corona en het griepvirus heersen al enige tijd in het land. Dit allemaal zorgt voor een onzekere toekomst. Allemaal factoren die voor een hoop stress kunnen zorgen! Des te belangrijker dat er wordt gezorgd voor ontspanning.

Wat is stress?

Negatieve stressStress is ook wel spanning of druk. Het hebben van zenuwen voor het maken van een belangrijk tentamen of de spanning die je ervaart tijdens een sollicitatiegesprek is gezonde stress. Het woord stress heeft vaak een negatieve lading, maar iedereen heeft een bepaalde mate van stress nodig om goed te kunnen functioneren. Wanneer deze gevoelens te lang aanhouden kan het worden ervaren als belemmerend.

Bij de gezonde stress zal de druk na afloop van het tentamen of het sollicitatiegesprek afnemen. Als stress te lang aanhoudt, te vaak voorkomt en/of te groot is dan is er onvoldoende tijd om te herstellen. Dit is de ongezonde stress en dit is waar de negatieve lading vandaan komt.

Kenmerken van stress

Stress brengt je lichaam in een staat van actie. Wanneer je dus teveel spanning ervaart, kan het zo zijn dat je lichaam continue in een ‘actie’- stand staat, zonder dat hier aanleiding voor is. Je bloeddruk gaat omhoog, de hartslag stijgt en je spieren spannen zich aan. Je kunt je voorstellen dat het op een gegeven moment genoeg is geweest. Er zal een moment komen dat het lichaam zal zeggen: STOP!

Neem spanningsklachten dus altijd serieus, onderzoek waar komt het vandaan en is het wel terecht dat ik deze spanningsklachten ervaar? Maar waarom is dit dan relevant voor de fysiotherapeut? Omdat het mentale welzijn van cruciaal belang is bij het lichamelijk functioneren van de mens!

Relaxatietechnieken

Bij ons in de praktijk willen we jou graag zo goed mogelijk helpen met het vinden van de juiste ontspanning. Hier gebruiken wij verschillende technieken voor zoals ademhalingsoefeningen of bijvoorbeeld Tai Chi. Mocht je nou meer informatie willen over het onderwerp stress of wil je graag geholpen worden door één van onze fysiotherapeuten in de praktijk, neem dan contact met ons op.