Wat is Fysiotherapie?

Fysiotherapie is een medische behandelmethode gericht op het verbeteren van de bewegingsmogelijkheden en het verlichten van pijn in het lichaam. Het richt zich op het behandelen van klachten aan spieren, gewrichten en zenuwen. Een fysiotherapeut gebruikt verschillende technieken, zoals oefeningen, massages en advies om je te helpen beter te bewegen en je pijn te verminderen.

Wat is het Doel van Fysiotherapie?

Het belangrijkste doel van fysiotherapie is het herstellen, verbeteren en behouden van de fysieke functionaliteit van het lichaam. Dit betekent dat fysiotherapeuten proberen ervoor te zorgen dat je lichaam zo goed mogelijk kan bewegen en functioneren. Dit doen ze door:

 • Voorkomen van klachten: Door preventieve oefeningen en adviezen kunnen toekomstige problemen voorkomen worden.
 • Behandelen van bestaande klachten: Door specifieke behandelingen kunnen huidige pijn en bewegingsbeperkingen worden verminderd of verholpen.
 • Verbeteren van mobiliteit: Door oefeningen en behandelingen kan de beweeglijkheid van gewrichten en spieren verbeterd worden.
 • Ondersteunen van revalidatie: Na een blessure of operatie helpt fysiotherapie bij het herstelproces, zodat je weer op je oude niveau kunt functioneren.

Waarom Heb Je Fysiotherapie Nodig?

Mensen kunnen om verschillende redenen baat hebben bij fysiotherapie. Hier zijn een paar veelvoorkomende redenen waarom je een fysiotherapeut zou kunnen bezoeken:

 • Pijnverlichting: Als je last hebt van chronische pijn of acute pijn door een blessure, kan fysiotherapie helpen om de pijn te verlichten zonder medicatie.
 • Herstel na een Blessure: Of je nu een sportblessure hebt of een ongeluk hebt gehad, fysiotherapie kan helpen bij het herstelproces en voorkomen dat de blessure terugkomt.
 • Behandeling van Chronische Aandoeningen: Fysiotherapie kan nuttig zijn bij de behandeling van chronische aandoeningen zoals artritis, rugpijn of chronische obstructieve longziekte (COPD).
 • Verbeteren van Beweeglijkheid en Balans: Als je merkt dat je mobiliteit of balans verminderd is door ouderdom of een medische aandoening, kan fysiotherapie oefeningen bieden om deze te verbeteren.
 • Voorbereiding op en Herstel na Operatie: Fysiotherapie kan je helpen om sterker te worden voor een operatie en kan je herstelproces versnellen na de operatie.

Hoe Werkt Fysiotherapie?

Tijdens een eerste afspraak zal de fysiotherapeut je klacht onderzoeken door middel van vragen en fysieke tests. Op basis hiervan wordt een behandelplan opgesteld dat is afgestemd op jouw specifieke behoeften. Dit kan bestaan uit:

 • Oefeningen: Gericht op het versterken van spieren, verbeteren van flexibiliteit en vergroten van bewegingsvrijheid.
 • Manuele Therapie: Zoals massages of mobilisaties om pijn te verminderen en de beweeglijkheid te verbeteren.
 • Advies en Educatie: Over houding, dagelijkse activiteiten en hoe je klachten kunt voorkomen.
 • Gebruik van Apparatuur: Zoals elektrotherapie of shockwave om herstel te bevorderen.

Conclusie

Fysiotherapie is een effectieve behandelmethode voor een breed scala aan fysieke klachten en aandoeningen. Het helpt bij pijnverlichting, herstel na blessures, het verbeteren van mobiliteit en het ondersteunen van revalidatie. Als je moeite hebt met bewegen of last hebt van pijn, kan een bezoek aan een fysiotherapeut je helpen om je kwaliteit van leven te verbeteren en weer actief te zijn.