Enkelklachten

Enkelklachten zijn pijnlijk en beperken je direct in het dagelijks functioneren. Vaak worden ze veroorzaakt door een verstuiking, kneuzing of verreking. De enkel wordt gevormd door de twee botten van het onderbeen en de voet. Deze worden stabiel gehouden door spieren en banden. Soms kan met echografisch onderzoek bekeken worden welke structuur er precies voor de klacht zorgt.

 

Instabiliteit

Instabiltiet kan het gevolg zijn van eerder enkelletsel. Bijvoorbeeld een verzwikking. Er is dan sprake van pijn en een instabiel gevoel in de enkel. Normaal gesproken geven de enkelbanden een stevig gevoel aan de enkel. Door verzwikking kunnen ze dit minder goed doen en zullen de spieren harder moeten werken.

Behandeling instabiliteit

Bij enkelklachten onderscheiden we twee soorten instabiliteit: een actieve en een passieve. Bij een actieve instabiliteit is de enkelband hersteld, maar zijn de spieren te zwak of niet sterk genoeg om de voet stabiel te houden. Ook komt het dan voor dat de enkelbanden niet de juiste informatie doorgeven aan de spieren om op tijd te activeren.

Bij passieve instabiliteit zijn de enkelbanden niet sterk genoeg (lax) en zal het gewricht blijvend instabiel zijn. Door het trainen van de ondersteunde spieren kan dit vaak gecompenseerd worden. Mocht het trainen van de actieve stabiliteit niet voldoende resultaat opleveren, kan er worden gekozen voor het dragen van een brace.

 

Enkelband letsel

Aan de zijkant van de enkel zitten stevige banden die de enkel stevigheid geven. Bij een goede verzwikking kunnen deze banden geblesseerd raken. In de meeste gevallen gaat het om de banden aan de buitkant, doordat er bijvoorbeeld op de voet van een tegenstander wordt gestaan met sporten. Maar ook bij herhaaldelijk zwikken en bij hypermobiliteit kunnen de banden overbelast raken. De pijn bevind zich aan de binnen of buitenzijde van de enkel. Vaak net onder de knobbel van het onderbeen. De voet naar uiterste stand bewegen maakt de pijn vaak erger.

Als je de enkelband recent (acuut) verzwikt houd deze pijn vaak enkele dagen aan. Zijn de enkelbanden af- of ingescheurd dan kan de pijn enkele weken duren. In sommige gevallen raden we het dragen van een brace aan, of kan de enkel worden ingetaped.

Behandeling van de enkelklachten

Afhankelijk van de ernst van het letsel is rust en specialistische training het advies om de spier weer steker te maken. Er kan eventueel een brace of tape gebruikt worden bij het hervatten van de sportactiviteiten.

Veelgestelde vragen

Wordt shockwave therapie vergoed?

Als u voldoende aanvullend verzekerd bent wordt de shockwave gewoon vergoed. Indien dit niet het geval is gelden onze reguliere tarieven.

Hoeveel fysiotherapie behandelingen heb ik?
Dit is afhankelijk van uw polis, informeer bij uw zorgverzekeraar waar je recht op hebt en wat daarvan al gebruikt is.
Heb ik een hielspoor?
De term hielspoor wijst naar een benige afwijking op het bot. Meetstal is dit niet de oorzaak van de pijn, maar zorgt de peesplaat voor pijn. Door echografisch onderzoek kunnen we de diagnose stellen.
Wat moet ik meenemen op de eerste afspraak?
Een geldig identiteitsbewijs, 2 handdoeken en eventueel je verwijzing. Daarnaast helpt het ons om te kijken op hoeveel fysiotherapiebehandelingen er nog in je pakket zitten.