Liesklachten

De lies is het gebied aan de voorzijde van de heup en loopt naar de binnenkant van het bovenbeen onder het schaambeen. Ongeveer 1/3e van de liesklachten ontstaat acuut, vaak bij sporten. Het voelt als schietende pijn bij een plotselinge beweging, acceleratie of sprong. De locatie van de pijn varieert en heeft te maken met welke spier is aangedaan.
In de overige gevallen ontwikkelt de liesklacht zich geleidelijk aan als gevolg van overbelasting. In het begin is de lies alleen pijnlijk bij het begin van de activiteit of na afloop. Als de klachten toenemen neemt ook de last tijdens het sporten toe.

Risicofactoren

Er zijn een aantal factoren die de kans op een liesblessure doen toenemen:

  • eerdere liesblessures
  • verminderde kracht van de heupspieren en rompspieren
  • te snelle trainingsopbouw
  • te weinig rust tussen trainingen

 

Ontstaan

Een acuut letsel aan de lies voelt als een scherpe stekende pijn. In dit geval is een paar dagen rust genoeg om de eerste klachten te doen herstellen. Na 2-3 dagen kan er rustig weer begonnen worden met belasten, bouw dit voorzichtig op en je bent snel weer op de been.

Letsel door overbelasting heeft vaak voldoende aan relatieve rust. Dat wil zeggen dat je de activiteit die de pijn veroorzaakt, vermindert. Deze klacht ontstaat vaak vanuit compensatie. Ergens in de beweegketen gaat er iets mis, wat zich vervolgens uit in liesklachten. Samen met een fysiotherapeut kan je op zoek gaan naar de oorzaak.

Oorzaken

De liesklacht kan door een aantal anatomische structuren worden veroorzaakt:

Adductor

De adductor is een spier aan de binnenkant van het bovenbeen en hecht aan hoog in de lies. De benen naar binnen bewegen geeft vaak last

Illiopsoas

De iliopsoas hecht voorop het bovenbeen aan en in de lage rug. Deze pijn treedt op bij het heffen van de heup en kan soms wel in de buik te voelen zijn.

Heupgewricht

Soms kan een probleem in de heup voor liesklachten zorgen, denk hierbij aan artrose of inklemming.
Uiteraard zijn er meer mogelijkheden, denk hierbij aan een liesbreuk verrekking van ligamenten van het bekken of problemen met het SI- gewricht.

Behandeling

Voordat een behandeling van liesklachten start kijken we goed naar mogelijke oorzaken. Als we weten wat de oorzaak is kunnen we effectief behandelen. Bij een acute oorzaak kunneneen advies van 2 tot 3 dagen rust voldoende zijn. Bij sluimerende of langer bestaande klachten duurt de revalidatie 2 tot 6 weken. De behandeling begint dan met het aanpassen van de training: het aanpassen van overbelastende bewegingen en oefeningen om de juiste spieren in en om de heup te trainen. Tegelijkertijd maken we samen een aanpak voor het terugkeren naar sport.

Veelgestelde vragen

Wordt shockwave therapie vergoed?

Als u voldoende aanvullend verzekerd bent wordt de shockwave gewoon vergoed. Indien dit niet het geval is gelden onze reguliere tarieven.

Hoeveel fysiotherapie behandelingen heb ik?
Dit is afhankelijk van uw polis, informeer bij uw zorgverzekeraar waar je recht op hebt en wat daarvan al gebruikt is.
Heb ik een hielspoor?
De term hielspoor wijst naar een benige afwijking op het bot. Meetstal is dit niet de oorzaak van de pijn, maar zorgt de peesplaat voor pijn. Door echografisch onderzoek kunnen we de diagnose stellen.
Wat moet ik meenemen op de eerste afspraak?
Een geldig identiteitsbewijs, 2 handdoeken en eventueel je verwijzing. Daarnaast helpt het ons om te kijken op hoeveel fysiotherapiebehandelingen er nog in je pakket zitten.