Shockwave Gouda

Shockwave therapie stimuleert het zelfherstellend vermogen van een pees. De doorbloeding en stofwisseling komt op gang, waardoor het lichaam wordt gestimuleerd beschadigingen te repareren en pijn te verminderen.

Wanneer een shockwave behandeling?

Het shockwave traject

Een shockwave traject bestaat uit 3 tot 8 behandelingen, met een interval van 7 tot 10 dagen tussen de behandelingen. Een evaluatie echo vindt plaats na 5 behandelingen. Deze controle echo voeren wij uit om te zien of de pees voldoende weefsel aan heeft gemaakt.

Het natraject

Als na een shockwavetraject de pees minder pijnlijk is en hersteld, begeleiden we je naar weer optimaal presteren en volg je bij ons een oefenprogramma om de pees weer sterk te maken. Afhankelijk van het einddoel kan deze training bestaan uit kracht en balans oefeningen van voet, enkel en knie. Ook het mogelijk optimaliseren van je looptechniek is hierbij een vast onderdeel en zorgen we dat je weer kunt bewegen zoals het moet, zonder pijn.

Inlay’s

Ook beoordelen wij de statiek en dynamiek van je voet en kan in sommige gevallen het natraject ook bestaan uit het doorverwijzen naar een podotherapeut of podoloog.

Doel van Shockwave

Hoe werkt shockwave ?

Een behandeling shockwave therapie duurt gemiddeld 5 a 10 minuten. Door middel van onderzoek wordt de locatie bepaald. De geluidsgolven worden met een pistool (applicator) overgebracht op de huid. De behandeling met shockwave is bij voorkeur gevoelig maar draaglijk. Dan heeft de shockwave het meest effect. De zwaarte van de shockwave wordt altijd in overleg met jou besproken, je blijft altijd in controle!
Na een behandeling shockwave kan je gewoon je dag weer vervolgen. Vaak zul je na de behandeling een verdoofd gevoel ervaren van het behandelde gebied.

Waar wordt shockwave voor gebruikt?

Shockwave wordt gebruikt bij chronisch peesletsel. Dit kan zowel bij de aanhechting, de pees zelf als de overgang naar de spierbuik. Bij een aantal aandoeningen werkt de shockwave heel erg goed, dit zijn vooral:

 • Schouderpeesklachten
 • Elleboogklachten
 • Kniepeesklachten
 • Achillespeesklachten
 • Hielspoorklachten

De voordelen van shockwave

Een aantal voordelen van shockwave op een rij:

 • Geen extra kosten; shockwave valt onder de vergoeding voor fysiotherapie
 • Kortdurende behandelingen
 • 3-8 sessies is voldoende bij 85% van de patiënten
 • Aanpak van de oorzaak
 • Geen bijwerkingen
 • Voorkom een operatie of injecties

Verwijzing van arts nodig?

Je kunt bij ons terecht in onze praktijken in Reeuwijk en Gouda. Ook hebben wij een spreekuur bij Livit Orthopedie in Rotterdam. Een afspraak maken kan via onze website.

TENS-apparaatTENS (‘Transcutane Electro Neuro Stimulatie’)

Binnen onze praktijk Fysioshockwave wordt er regelmatig gebruik gemaakt van het zogenaamde TENS, ook wel ‘Transcutane Electro Neuro Stimulatie’ genoemd. TENS is een klein apparaatje dat kleine, elektrische signalen afgeeft via de huid naar de zenuwen. Het klinkt wellicht als een heftige behandeling, maar het voelt slechts als kriebels of lichte prikkels. De behandeling is niet schadelijk, niet pijnlijk en heeft geen verdere bijwerkingen.  

Inmiddels is wetenschappelijk bewezen dat het TENS-apparaat pijn verlicht en uiteraard hebben wij dit ook meermaals in de praktijk ervaren. Het is een goede manier om pijn te bestrijden, echter is het wel zo dat de oorzaak van de pijn hiermee niet zal verdwijnen. Voor patiënten die al langere tijd met pijn rondlopen kan het in ieder geval zorgen voor verlichting! Na uitvoerig onderzoek zullen wij bepalen of het gebruik van TENS wellicht een behandelmethode voor onze patiënt is. Wanneer mensen minder pijn hebben kan er vrijer worden bewegen. Het vrijer bewegen kan er voor zorgen dat mensen anders met hun klachten om gaan. 

Voordelen TENS-behandeling 

TENS is zoals hierboven beschreven een manier om pijn te bestrijden. Het voordeel van dit apparaat is dat het ook thuis gebruikt kan worden. Het TENS apparaat is een klein apparaat waar twee of vier lange kabeltjes worden verbonden aan elektroden. De elektroden worden op de huid geplakt, waarbij er een elektrische stroompje wordt afgegeven. Wij vinden het belangrijk om te vermelden dat het niet gezien hoeft te worden als een 'wondermiddel'. Toch is het zo dat wanneer mensen minder pijn ervaren er daadwerkelijk vrijer bewogen kan worden. Het vrijer bewegen kan er voor zorgen dat mensen anders met hun klachten om gaan. Wanneer patiënten anders met hun klachten omgaan kan dit effect hebben op het herstel.

Meenemen naar huis 

Wanneer er wordt besloten dat het TENS-apparaat mee naar huis genomen kan worden, zullen wij uiteraard een uitgebreide uitleg geven hoe deze gebruikt dient te worden. Hierbij zullen wij onze patiënt duidelijk maken hoe lang en hoe vaak het apparaat gebruikt mag worden. Bij het gebruik van het apparaat merken patiënten in eerste instantie tijdens de behandeling een effect op de pijn. Uit ervaringen  van onze patiënten hebben wij echter kunnen concluderen dat er ook een pijnstillend effect kan optreden na afloop van de behandeling. Dit is uiteraard het effect dat wij voor ogen hebben!  

Heb je na het lezen van bovenstaande informatie nog vragen en/of opmerkingen neem dan gerust contact met ons op. 

Hoeveel fysiotherapie behandelingen heb ik?
Dit is afhankelijk van uw polis, informeer bij uw zorgverzekeraar waar je recht op hebt en wat daarvan al gebruikt is.
Een geldig identiteitsbewijs, 2 handdoeken en eventueel je verwijzing. Daarnaast helpt het ons om te kijken op hoeveel fysiotherapiebehandelingen er nog in je pakket zitten.